Svietidlá do jedálne

Štandardný

Jedálne alebo kuchyne s jedálenským stolom spĺňajú rovnako účelovú funkciu ako aj dekoratívnu. Svietidlá nad jedálenskými stolmi sú akýmsi doplnkom, ktorý si každý všimne už pri vstupe do miestnosti. Visiace lustre či klasické svietidlá vždy ozdobia miestnosti a dodajú im luxusný alebo útulný pocit domova. Záleží od veľkosti, vzoru, typu, štýlu. Niekto si potrpí na svietidlách od známych dizajnérov, sklenených alebo krištáľových svietidlách.

Čoho sa držať

Pr vyberaní vhodných svietidiel nad jedálenský stôl je dôležité dodržiavať niekoľko krokov. Odmerajte si jedáleň (alebo kuchyňu – ak tam máte jedálenský stôl umiestnený). Veľkosť svietidla by mala byť primeraná vašej jedálne. To, či sa do danej miestnosti hodí viac okrúhly stôl alebo obdĺžnikový, farby interiéru a pod. je tiež potrebné brať do úvahy.

Veľkosť svietidla

V malej miestnosti, ktorá má cca 9 m2 zvoľte svietidlo, ktoré má nie viac ako 46 cm priemer. Miestnosť, ktorá má približne 16 m2 vyberte visiace svietilo, ktoré má približne 61 cm v priemere. Pre jedáleň veľkosti 25 m2 bude vizuálne vhodnejší luster s priemerom 70-90 cm.

Svietidlá nad jedálenskými stolmi by mali mať aj optimálnu dĺžku. Pre klasickú veľkosť (pri troj-metrových stenách ku stropu) sa pokladá dĺžka 60-70 cm ako optimálna.

Zohľadnite tiež veľkosť jedálenského stola. Dobrým tipom je zvoliť svietidlo, ktoré je obvodom polovička zo šírky stola.

Štýl svietidla

Veľké sklenené alebo železné svietidlá a lustre sa hodia skôr do veľkej haly, chodby a priestorov s vyšším stropom. Ak sa vám páči tento štýl svietidiel, zvoľte rovnaký dizajn v menšom prevedení. Štýl si však zlaďte spolu s ostatným kuchynským alebo jedálenským nábytkom, aby všetko spolu tvorilo jeden celok.

svietidlá

Svietidlá do jedálne – viete podľa čoho si ich vybrať?

Nezabudnite sa rozhliadnuť po predajniach

Je dobré urobiť si prieskum trhu v kamenných aj internetových predajniach. Ak už máte predstavu o tom, ako by vaše svietidlá mali vyzerať, nekupujte prvé, ktoré sa im budú podobať. Konkurencia je veľká a preto máte široký výber aj v lacnejšom prevedení.

svietidlá

Moderné svietidlá do moderne zariadenej jedálne

Zanechať komentár