Brokovnice sú taktické zbrane s vysokou využiteľnosťou

Štandardný

Pri pohľade na brokovnice si zrejme skôr všimnete ich silu ako praktickosť, no dobrá brokovnica ponúka oveľa viac len ako obrannú činnosť. Na rozdiel od niektorých iných zbraní sú tieto ručné zbrane multifunkčné a okrem ozbrojeného konfliktu ich môžeme využívať na taktickú streľbu, ako napríklad vystrelenie zámku či pántu dverí, signálu pomocou nábojov so svetlicou či vypustiť slzotvornú látku do miestností. Brokovnice sú známe najmä tým že vysielajú hromadnú strelu, čo dáva tejto zbrani ohromnú silu a smrtiaci účinok je prakticky okamžitý. Svoju slávnu éru zažili pri bitkách na „divokom západe“ a preto sa uchytili najmú v USA, kde túto zbraň vlastní mnoho rodín na ochranu svojho sídla.

brokovnice

Rôzne typy brokovníc

Druhy brokovníc

Brokovnice delíme na tzv. “pumpy“ a automatické. Medzi verejnosťou je zrejme viacej známa práve brokovnica so systémom „Pump Action“, ktorá je zároveň aj cenovo dostupnejšia a menej náročná na obsluhu. Výhodou je, že do tejto zbrane môžete používať zrejme všetky druhy nábojov a tiež má vysokú mieru spoľahlivosti.

Ďalšou skupinou sú automatické, ktoré majú zásobníky na pár nábojov a nemusíte teda „pumpovať“ po každej strele. Naopak nevýhodou je, že spoľahlivosť záleží na druhu a kvalite nábojov, ktoré do automatickej brokovnice zvolíme. Spoločnou nevýhodou obidvoch typov je zdĺhavé prebíjanie, ktoré môže byť v bojových podmienkach poriadnym mínusom.

brokovnica

Viete ako správne strieľať z brokovnice?

Ako strieľať z brokovnice

Najdôležitejší je úchop a ten delíme na dva základné spôsoby. Menej dominantnou rukou vytvoríme na prednej časti zbrane akýsi „lievik“ a zospodu tak brokovnicu držíme v tej správnej výške. Druhá „silnejšia“ ruka pevným úchopom tesne za spúšťou, vytvára bezpečnú polohu zbrane a zároveň ste aj pripravený na prechod do druhej polohy a následnú streľbu. Poloha rúk ostáva viac-menej nezmenená a koniec brokovnice zatlačíme na rameno. Čím viac zatlačíme, tým lepšie telo absorbuje spätný ráz a o toľko nás to bude menej bolieť. Telo je vytočené do 40 stupňov smerom k cieľu, nohy sú mierne rozkročené a prst dominantnej ruky siaha na spúšť. Takáto pozícia je správna a bezpečná pre vás, ale aj pre ľudí navôkol. Viac info nájdete i TU.

Zanechať komentár